Składniki:
- cebula marynowana [2 op.] (do kupienia w każdym markecie)
- jajka [4 szt.] (ugotowane na twardo)
- ryż [3 ] (torebki)
- kukurydza konserwowa [1 op.] (puszka)
- ogórek zielony [1 szt.] (duży)
- szczypior [1 pęczek]
- majonez (ilość jak kto lubi)
- szynka [20 dag] (wędlina)
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu (w osolonej wodzie). Osączyć, wysypać z torebek na duży płaski talerz i wystudzić (nie powinien się posklejać).
Cebulki osączyć z zalewy. Jeśli sa niewielkie - pokroić na połówki, wprzypadku nieco większych - na ćwiartki.
Jajka i szczypiorek drobno posiekać.
Wędlinę pokroić w kostkę lub paseczki.
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i dodać majonez (w wersji mniej kalorycznej można go wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym). wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki sie "przegryzły"
Uwaga! Jeśli ryż był gotowany w osolonej wodzie, sałatka nie wymaga dosalania - majonez też jest słony.
Polecany film:
Sałatka warstwowa
Komentarze