KARPATKA
autor: beata375,
kategoria: ciasta ucierane , dodano:
2010-03-01
Składniki:
- mąka [1 szklanka] (przenna)
- woda [1 szklanka]
- margaryna [125 g]
- jajka [5 szt.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- mleko [1 szklanka]
- cukier [0.5 szklanki]
- masło [100 g]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- mąka pszenna [1 łyżka] (do masy)
- budyń [1 łyżka] (waniliowy)
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
Margarynę gotujemy z wodą.
Mąkę wsypujemy do gotującej się wody, dokładnie mieszamy.
Po przestudzeniu dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę ubijamy.
Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na na 2 części, każde pieczemy osobno przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
PRZYGOTOWANIE MASY
2/3 mleka gotujemy z cukrem. Do wrzącego mleka dodajemy pozostałe mleko z żółtkiem, mąką oraz budyń. Gotujemy i studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce kremu ucierając.
Wystudzone placki przekładamy kremem i posypujemy całość cukrem pudrem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia
Komentarze
Jako masę kupuję krem karpatka 5 min- wystarczy dodać mleko i gotowe.
Oczywiście 5 za przepis - karpatka jest niezwykle pyszna, a jej dodatkowym plusem jest to,że robi się ją moment
ostatnio robiłam ale z kupczych składników i nie była taka dobra bo masa się rozłaziła