ryż na mleku z cynamonem
autor: Eowina1818,
kategoria: przekąski na ciepło , dodano:
2010-03-02
Składniki:
- ryż [1 szklanka]
- mleko [4 szklanki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- cynamon [2 łyżeczki]
- cukier [4 łyżki]
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko i dodać ryż. Całość wstawiamy na gaz i czekamy, aż się zagotuje, mieszając. Gdy mleko zaczyna wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 20 minut, do czasu, aż ryż zgęstnieje i będzie miękki. W tym czasie często mieszamy, aby ryż się nie przypalił.
Później ściągamy garnek z ognia i zawijamy w kos lub kilka ręczników.
Tak "zapatulone" ma siedzieć ok godziny.
Później ryż wyjmujemy dodajemy dżem jabłkowy i mamy coś wspaniałego!!
Gorąco polecam!
Polecany film:
Ryż z jabłkiem
Komentarze