Sałata w roli głównej
Składniki:
- sałata [1 główka] (zielona)
- rzodkiewki [1 pęczek]
- jajka [4 szt.]
- ogórek zielony [1 ] (1 mały lub połowa dużego)
- śmietana [1 op.] (200g, 12%)
- czosnek [1 ząbek]
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie( dzięki temu lepiej się obierają ), kroimy w drobną kosteczkę.
Sałatę dokładnie opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy, rwiemy na kawałki, rzodkiewki płuczemy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach,
ogórka kroimy w plasterki.
Przekładamy wszystkie składniki do salaterki.
Śmietanę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz mieszamy w miseczce, dodajemy do reszty, mieszamy i odstawiamy na ok. pół godz, żeby się przegryzło.
Taka surówka idealnie pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem i do mięsa drobiowego.
p.s. zamiast śmietany można użyć kefiru lub jogurtu naturalnego, a w sezonie zaleca się dodać świeżego szczypiorku ;)
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: crepes Suzette
Komentarze
ale ta wersja też musi być dobra.
a lada moment będę mieć rzodkiewkę, szczypiorek świeży, ogródkowy to napewno będę jeść takie smakołyki.
Foltynko nikt Ci nie każe używać śmietany, napisałam, że może to być kefir lub jogurt nat. Jak dla mnie najlepsza jest wersja ze śmietaną i taką tu wpisałam
a co do % - uparta Marti- masz rację 18% bardziej trzyma się warzyw, chociaż zdarzają się takie 12 które są gęstsze niż 18%
zastanów się choć chwileczkę nim napiszesz cokolwiek pod jakimkolwiek przepisem ....
a poza tym, czemu sama nie wstawisz swoich przepisów? może też są zbyt banalne? pokaż ocenimy