Składniki:
- oliwa z oliwek
- bazylia
- bułka pszenna [2 szt.] (lub inne pieczywo które mamy pod ręką)
Przygotowanie:
Bułki lub inne wybrane pieczywo pokroić w kostkę.
Następnie wrzucić na patelnię i wolno rumienić.
Teraz pora na dodanie oliwy i bazylii.
Oliwę dodaję w ten sposób: wylewam jej trochę na drewnianą łopatkę, a następnie strząsam kroplami na grzanki na patelni. W ten sposób nie zamoczę całych grzanek.
Kolejnym krokiem jest posypanie grzanek roztartą w palcach bazylią.
Chwilę podgrzewać grzanki - w zależności od zarumienienia.
Grzanki idealnie nadają się do zup kremów.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa cebulowa
Komentarze
Nie pomyślałam o tym, bo chleb po pokrojeniu wrzucałam od razu na patelnię.
Chodziło też o to, aby bazylia przyczepiła się do grzanek przed wchłonięciem się tłuszczu
Ja też wolę z piekarnika (bardziej suche), ale twoje również są smaczne.