Składniki:
- śledź [4 szt.] (całe płaty marynowane w occie)
- ogórek konserwowy [5 szt.] (duże)
- pieczarki marynowane [1 op.] (taki mały słoik)
- jajka [5 szt.] (ugotowane na twardo)
- ser żółty [15 dag] (starty na tarce o drobnych oczkach)
- majonez [4 łyżeczki] (takie czubate)
- jogurt naturalny [1 łyżka]
- sól - płaska łyżeczka
- pieprz ziołowy [1 łyżeczka] (niecała)
Przygotowanie:
Śledzia, ogorki, pieczarki, jajka kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce.
Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami.
W salaterce układamy warstwami
-śledzie
-ogórek
-majonez
-pieczarki
-jajka
-śledzie
-ogorek
-odrobinę majonezu
-pieczarki
-jajka
- i całość pokrywamy majonezem a na wierzch dużo startego sera.
Odstawiamy do lodówki na około godzinę żeby wszystko się przegryzło
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem i ananasem
Komentarze
słyszałam też o wersji z burakami, ale jakoś buraków nie lubię i nie próbowałam.
ciekawi mnie, jak te śledzie w occie tutaj się komponują. chyba muszę wypróbować przepis, skoro tak chwalicie.
z innych sałatek polecam śledziową z ziemniakami, czerwoną fasolką z puszki i ogórkiem konserwowym z majonezem. pyszna, na święta.