Bułki owsiane
Składniki:
- mąka pszenna [2 szklanki]
- mąka żytnia [3 łyżki]
- płatki owsiane [3 łyżki]
- sól [1 łyżka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- mak [2 łyżki]
- oliwa (do wysmarowania formy)
- woda [2 szklanki]
Przygotowanie:
Wymieszać obie mąki z płatkami owsianymi, solą oraz proszkiem do pieczenia, dodać bardzo ciepłą wodę i dobrze wyrobić ciasto, aby nie było zbyt twarde - w razie potrzeby można dolać nieco wody. Uformować piętnaście bułek, każdą spłaszczyć, posypać makiem, ułożyć w wysmarowanej oliwą formie. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, po czym odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 15 minut, aby także spód ładnie się zrumienił.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczaka
Komentarze