Składniki:
- parówki [4 szt.]
- koncentrat pomidorowy [70 g]
- cebula [1 szt.] (posmażona)
- masło [2 łyżki]
- mąka [2 łyżki]
- majeranek (do smaku)
- makaron [250 g] (np.świderki )
- śmietana kremówka [250 ml] (% wg uznania, słodka)
- sól (lub wegeta do smaku)
- pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Masło roztapiam w garnku.
Dodaję mąkę i mieszam.
Jak się połączą składniki dodaję koncentrat pomidorowy i znowu mieszam, aż się połączy.
Mieszać trzeba dość szybka i pilnować, aby się nie przypaliła mąka.
Następnie dodaję śmietanę i ponownie mieszam, aż wszystko się połączy. Dodaję wody, aby zwiększyć objętość sosu i mieszam.
Cebulę przekrajam na pół, a potem jeszcze raz na pół, aby wyszły takie ćwiartki i podsmażam z odrobiną soli i pieprzu. Wrzucam ją do sosu pomidorowego.
Sos doprawiam do smaku solą/vegetą i pieprzem. Dodaję majeranku.
Parówki kroję w talarki. Wrzucam wszystko do garnka z sosem i gotuję razem aż parówki zmiękną.
Następnie gotuję makaron. Pół paczki staracza nam na 2 dorosłe osoby + dziecko.
Sosu jednak jest znacznie więcej niż na 3 persony ;) !!!!Wszystko zalezy od tego ile wody wlejemy do sosu.
Podaję makaron polany sosem pomidorowy z parówkami i posypuję serem, który dobrze się rozpuszcza.
Smacznego :)
Polecany film:
Gotowanie makaronu - wywiad z Piotrem Ceranowiczem
Komentarze
Posmakowałoby moim znajomym, którzy jadają makaron z parówkami, bigos z parówkami, ziemniaki z parówkami, fasolkę z parówkami...
Żeby to chociaż były Berlinki albo parówki cielęce. Inaczej szkoda w kuchni stać.
Nie oceniam, bo to danie niejadalne dla mnie w ogóle.
ostatnio kupiłam 2 parówki jako " nagrody" dla mojego psa...
reakcja: obwąchał... spojrzał na mnie z politowaniem, odwrócił się d*** i poszedł
Piesek też wie, że parówki są be?
Ps.ja mam zawsze zamrożone,bo w Danii są obleśne
Nie oceniam, gdyż tak jak dla Kropki, danie dla mnie niejadalne.