Sos cumberland
Składniki:
- pomarańcze [2 szt.]
- cytryna [1 szt.]
- chrzan [2 łyżki] (świeżo utarty)
- musztarda [1 łyżka]
- sól [1 szczypta] (do smaku)
- cukier [1 szczypta] (do smaku)
- wino czerwone wytrawne [4 łyżki]
- galaretka [0.75 szklanki] (z czerwonych porzeczek)
Przygotowanie:
Z dokładnie umytych pomarańczy zetrzeć łyżeczkę skórki i dodać do przetartej przez sito galaretki. Galaretkę wymieszać z chrzanem, musztardą, czerwonym winem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cytryny. Przyprawić solą i cukrem. Podawać do dziczyzny i innych ciemnych mięs na zimno, a także do kabanosów i salami.
Sos ten, uważany za przysmak kuchni angielskiej, w rzeczywistości jest specjalnością niemiecką.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie koperkowym
Komentarze