Karkówka pieczona z ziemniakami
autor: Sensuel,
kategoria: z wieprzowiny , dodano:
2010-03-28
Składniki:
- schab karkowy [700 g]
- śmietana kremówka [500 ml]
- cebula biała [2 szt.] (średniej wielkości)
- ziemniaki [8 szt.] (średniej wielkości)
- olej (odrobina)
- przyprawa do ziemniaków (lub frytek)
- przyprawa do gyrosa
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry (ok.5 szt) i rozklepujemy z jednej strony.
Posypujemy ją przyprawą kebab-gyros z dwóch stron.
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki ok.5 mm.
Cebulę kroimy na pół i w plasterki.
Do naczynia żaroodpornego wlewam odrobinę oleju i rozsmarowuję po całości.
Na samo dno układam ziemniaki pokrojone w plasterki i jak dno zostanie przykryte to posypuję przyprawą do ziemniaków i frytek.Kładę kolejną warstwę ziemniaków i ponownie posypuję przyprawą.
Tak ułożone ziemniaki zalewam częścią śmietany kremówki i na ziemniaki układam mięsko.Na mięsko układam pokrojoną cebulę i zalewam resztą śmietny.
Danie wkładam do nagrzanego piekarnika na 200C i zapiekam ok. 90 min.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczona karkówka
Komentarze
przepis rewelacja
ładne zdjęcie
nie trudny do wykonania
i przepyszny
dodaję do ulubionych
Zrobię jutro dla tż bo akurat mam karkówkę, mam pytanko czy ta śmietana to musi być kremówka? Taka zwykła 18% się nie nada?
Tylko uważaj aby ci się nie spaliła cebula.Możesz ją położyć pod mięso,albo na mięso ale jakieś 20-30min przed końcem pieczenia
Życzę smacznego !
A robiłam jednak z kremówki, miałabyć do truskawek dla tż, ale oddał ją bez walki
Ale nie polecam kombinacji ze śmietaną, ja dałam 30% ale w kubku - franca podeszła wodą. Musi być ta "chamska" w woreczku 30% kremówka.
Ziemniaczki super, mięcho takoż, cebulę dałam pod mięso i na wierch - troche się zjarała ale i tak zjedli hyhy
Z wierzchu śmietana tak fajnie się przypiekła - więc dziewoje, nie bać się i gotować!