Parówki zapiekane w cieście drożdżowym
autor: mucia18,
kategoria: przekąski na ciepło , dodano:
2010-03-29
Składniki:
- mąka pszenna [0.5 kg]
- sól [1 szczypta]
- mleko [1 szklanka] (ciepłe)
- cukier [1 szczypta]
- drożdże [5 dag]
- olej [2 łyżki]
- parówki [1 op.] (ja używam bobasków)
- ser żółty [30 dag]
- zioła prowansalskie [2 łyżeczki]
- papryka (przyprawa) [2 łyżeczki] (słodka)
- sól czosnkowa [1 łyżeczka] (można uzyć już do posypania parówek po posmarowaniu jajkiem)
Przygotowanie:
Make i sól mieszamy razem, fajnie jest dodać jakieś zioła i paprykę słodka. Resztę składników daje do shakera i roztrzepuje później mieszam z mąką w misce, posypując mąką.
Niestety trzeba wyrabiać ciasto drożdżowe (strasznie się lepi do rąk) nastepnie odstawic w ciepłe miejsce i poczekać jak wyrośnie.W tym czasie parówki poobierac ze skórek,ser zółty pokroc w plastry lub zetrzec na dużych oczkach.Gdy ciasto wyrosnie rozwałkuj je i pokrój prostokąty. Na każdym psortokącie daj ser,połóż parówkę i zawijaj. Na wierzchu pomaluj białkiem - mozesz posypac solą,kminkiem...i włóż do nagrzanego piekarnika na 170* piecz aż się zarumienią.
W zależności ile chcesz robić to porcje możesz zmniejszy lub zwiększyć.
Smacznego
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem
Komentarze