Burito
Składniki:
- mięso mielone [1 kg]
- cebula [1 szt.] (duża)
- czosnek
- mleko [1 l]
- mąka
- jajka [2 szt.]
- sałata [1 główka]
- pomidory [2 szt.]
- ogórek zielony [2 szt.]
- jogurt naturalny [1 szt.]
- ser żółty [200 g] (starty)
- koncentrat pomidorowy [200 g]
Przygotowanie:
Mięso:
Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek (około 3 ząbki). Smażyć jeszcze chwilę i dodać mięso. Jak mięso się już usmaży dodać przyprawy (do gyrosa, paprykę słodką i ostrą, pieprz cayenne, pieprz, sól) i koncentrat. Dobrze wymieszać i wyłączyć palnik.
Naleśniki:
Mleko, jajka i mąkę (dodaj tyle, żeby wyszła konsystencja jaką lubisz). Dodać przyprawy (żeby nie były mdłe): sól, pieprz i przyprawę do gyrosa. Wymieszać mikserem i usmażyć.
Sos czosnkowy:
Do jogurtu naturalnego dodać posiekany czosnek (tyle ile lubisz, ja dodaję ok. 6 ząbków), przyprawę do gyrosa (soli już nie trzeba dodawać, bo jest już w tej przyprawie wystarczająco) i wymieszać. Najlepiej zrobić go wcześniej, żeby składniki się przeżarły.
Warzywa:
Sałatę porwać na małe kawałki, pomidory pokroić w ósemki, ogórek pokroić wzdłuż na 4 części, a potem w plasterki. Wiem, że nie powinno łączyć się pomidora i ogórków, ale w burito ich smak bardzo pasuje. Ale można po prostu dodać to albo to.
Podawać:
Na naleśnik położyć trochę mięsa i posypać serem. Jeśli mięso jest ciepłe ser się rozpuści. Jeśli nie, włożyć to do mikrofali. Potem położyć na to warstwę warzyć i oblać sosem. Naleśnik zwinąć i gotowe ;)
Trochę roboty, ale smak nieziemski.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne pierniki
Komentarze
tylko należy pamietać o przyprawieniu ciasta naleśnikowego.
na obiad jak znalazł, jednym można się najeść, są bardzo sycące.
Jednak ja robie tylko i wylacznie w plackach tortilli.