Zawijaski wiprzowe a'la zraziki
Składniki:
- ogórek kiszony [1 szt.]
- cebula [1.5 szt.]
- pieczarki [5 szt.]
- masło (do podsmażenia)
- mąka (do zagęszczenia)
- boczek [50 g] (kawałeczek)
- musztarda
- ziele angielskie [2 szt.]
- schab [8 szt.] (kotletów)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- liście laurowe [1 szt.]
Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy jak na schabowe.
Solimy z oby stron i z jednej pieprzymy.
Popieprzoną stronę smarujemy cieniutko musztardą.
Na to kładziemy plasterek boczku wędzonego, plasterek cebuli i kawałek (ja daję taki słupek) ogórka kiszonego.
Zawijam całość jak roladkę i w razie potrzeby spinam wykałaczką. Najlepiej ogórka, boczek i cebulkę ułożyć bardziej z brzegu bo wtedy lepiej zwinąć nam mięsko. Boki zaginam do środka aby nic mi nie wylatywało. Ale najlepiej znaleźć swój własny patent ;)
Roladki obtaczam w mące.
Na patelni rozpuszczam masło.
Wrzucam cebulkę i pieczarki a wszystko pokrojone w plasterki. Solę i pieprzę do smaku. Smażę tak długo, aż cebulka zrobi się szklista.
Całość przerzucam do garnka.
Na "tłustej" patelni smażę zawijaski. Jak jest za mało natłuszczona dodaję odrobinę oleju.
Po usmażeniu, zawijaski wrzucam do garnka w którym jest już cebulka i pieczarki. Zalewam całość gorącą wodą. Dodaję liść laurowy i zielę angielskie. I gotuję do miękkości. Na końcu zagęszczam sos mąką z wodą. Jak jest potrzeba można doprawić do smaku.
Polecany film:
Kasia Bem - mus czekoladowy
Komentarze
Smynio, karmili nas tym samym!
Z tego jest przecież cały aromat i smak sosu.
Sympatyczne zdjęcie.
Tak jakoś mi wygodniej