Rolada francuska
Składniki:
- cielęcina [1 kg]
- sok z cytryny (z 1/2 cytryny)
- skórka z cytryny (z 1/2 cytryny)
- wino białe wytrawne [1 szklanka]
- szynka gotowana [10 dag]
- bazylia [1 łyżeczka]
- tymianek [1 łyżeczka]
- rozmaryn [1 łyżeczka]
- pieczarki [25 dag]
- cebula dymka [1 pęczek]
- gałka muszkatołowa [1 łyżeczka]
- natka pietruszki [2 łyżki] (posiekana)
- mąka [1 łyżka]
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso przeciąć wzdłuż do połowy, lekko rozbić tłuczkiem, uformować równy prostokąt, posypać pieprzem, otartą skórką z cytryny, bazylią, rozmarynem i tymiankiem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Farsz: pokrojone pieczarki przesmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną dymkę i chwilę smażyć razem, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać 2 łyżki śmietany, posiekaną natkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać. Płat mięsa lekko oprószyć solą, przykryć plasterkami szynki, na szynce rozsmarować przygotowany farsz, mięso ciasno zwinąć w rulon, owiązać nitką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, przełożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, często skrapiając winem i wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjąć, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Sos przelać do rondelka, zagotować, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wlać rozkłóconą z mąką pozostałą śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Roladę pokroić w plastry, sos podać w sosjerce.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: serowy dip do grilla
Komentarze
... szkoda, że na święta już nie zdążę zrobić ...
... ale dodaję do ulubionych