Sałatka z kurczakiem i ananasem
Składniki:
- filet z kurczaka [2 ] (2 pojedyńcze piersi)
- kukurydza konserwowa [1 ] (puszka)
- seler [1 ] (1 słoik konserwowy, polecam firmy Rolnik)
- ananas [1 ] (puszka)
- ryż [1 ] (torebka)
- zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
- sól
- pieprz
- curry [1 łyżeczka]
- majonez [2 łyżki] (czubate)
- jogurt naturalny [2 łyżki] (czubate)
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odstawić do wystygnięcia.
Nastawić wodę, dodać łyżeczkę curry, szczyptę soli i jak zawrze wrzucić filety. Gotować około 20minut. Również odstawić do wystygnięcia- nie wyjmować z wody, kurczak będzie wilgotny w środku (wskazówka zaczerpnięta z przepisu pysiamn "kurczak a'la KCF" ).
W tym czasie odsączyć kukurydzę, selera i ananasa .
Nie wylewać całej zalewy z ananasa, będzie nam potrzebna do sosu.
Ananasa kroję w drobną kosteczkę, selera trochę siekam, żeby nie były takie długie nitki.
Przygotowujemy sos:
do miseczki dajemy majonez, jogurt, sól i pieprz(wg. uznania), zioła prowansalskie i łyżkę zalewy z ananasa, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić i ewentualnie dosolić lub dopieprzyć.
Fileta kroimy w drobne kosteczki, dodajemy ryż, kukurydzę, ananasa, selera, zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2h, żeby smaki się przegryzły.
Można również sosik przygotować wcześniej i zostawić w lodówce, a potem po wymieszaniu od razu podawać sałatkę na stół.
Do takiej sałatki pasuje pieczywko czosnkowe, które możemy sami zrobić- masło mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym, dokładnie mieszamy i smarujemy chleb/bułki/grzanki czy co tam mamy ;)
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia Gotuje z Polki.pl - Sałatka z kiełkami FB
Komentarze