Sernik na winie
Składniki:
- margaryna [1.5 kostki]
- cukier [2.5 szklanki]
- woda [2 łyżki]
- wino czerwone wytrawne [8 łyżek]
- kakao [2 łyżki]
- mąka [2 szklanki]
- proszek do pieczenia [4 łyżeczki] (płaskie)
- jajka [8 szt.]
- ser biały [1 kg]
- cukier waniliowy [1 szt.]
- kasza manna [4 łyżki]
Przygotowanie:
Ciasto:
1 margaryna
1 ½ szkl. cukru
2 łyżki wody
8 łyżek wina
2 łyżki kakao
Wszystko zagotować, gdy wystygnie dodać:
4 żółtka
2 szkl. mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pianę z 4 białek
Wszystko razem wymieszać, wyłożyć na blaszkę, na to wylać masę serową.
Masa serowa:
1 kg sera
12 dag margaryny
4 jajka
4 łyżki grysiku
1 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Białka ubić na pianę i dodać do wcześniej zmiksowanych składników, wylać na ciasto i piec około godziny w 180 stopniach na blaszce 25 x 40.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa mleczna
Komentarze