Składniki:
- czosnek granulowany [3 ząbki]
- filet z indyka (duża pierś)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- sos whisky
Przygotowanie:
Pierś myję nacieram solą gruboziarnistą, ale jak ktoś nie ma to może być zwykła.
Opruszam pieprzem.
Czosnek kroję na grubsze plasterki.
W piersi robię nożem otwory i pokrojony czosnek wkładam w dziurki.
Pierś odstawiam na 2h do lodówki.
Piekarnik rozgrzewam do 200C. Mięsko piekę w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia licząc 30min na każde 500g mięsa. Czasami trzymam ciut dłużej bo zdarza się, że w samym środku jest jeszcze surowa.
Tak zrobione mięsko kroję w plastry i polewam podgotowanym sosem whisky. Ja uzywam Knorra, ale może być innej firmy.
* aby mięsko było soczyste i nie wysychało ja do piekarnika wstawiam naczynie i nalewam do niego wody.Zazwyczaj jest to blacha z piekarnika z głębszym dnem którą wkładam pod szczebelki na którym umieszczam naczynie żaroodporne.
Polecany film:
Poznaj 5 możliwych przyczyn bólu piersi!
Komentarze
Niestety przepisu na TEN sos nigdzie nie znalazłam :/ aby wykonać go samodzielnie.