Delikatne mini rogaliki
Składniki:
- mąka [0.5 kg]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (płaska)
- cukier waniliowy [2 op.]
- margaryna [25 dag]
- mleko [5 łyżek]
- drożdże [5 dag]
- cukier [1 łyżeczka] (płaska)
- marmolada
- cukier puder
- woda (lub sok z cytryny)
- jajka [3 szt.]
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy 5 łyżek zimnego mleka, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżeczkę mąki, mieszamy. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy do momentu aż całość się połączy. Odstawiamy rondel w ciepłe miejsce (ja zazwyczaj stawiam na kuchence i robię na palniku obok herbatę :)) i czekamy aż drożdże wyrosną
Do dużej miski, lub jako ktoś woli na stolnice, wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie do którego wbijamy 2 jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Margarynę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski (z doświadczenia wiem że najlepsze wychodzą jednak przy użyciu Kasi...). Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby, gdyby się mocno kleiło należy delikatnie podsypać mąką.
Wyrobione, gładkie ciasto formujemy w kulę, wkładamy do czystej siateczki foliowej i chowamy do lodówki na ok 2h.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, kroimy na 8 części (można na 4 - wtedy rogale będą większe) i wkładamy z powrotem do woreczka.
Każdą część po kolei wyciągamy z siatki, formujemy kulę i na stolnicy posypanej mąką wałkujemy na cienki okrągły placek.
Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów, na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia (może to być marmolada, konfitura, owoce) i zawijamy jak rogalika :)
W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogale w odstępach od siebie (będą rosnąć). Przykrywamy na ok 5-10min ściereczką by jeszcze nieco urosły. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każdy rogalik rozbełtanym jajkiem - nabiorą złotego koloru i nie wysuszą się od góry.
W swoim piekarniku wrzucam blachę na najniższą półkę i piekę ok 10min. Wyznacznikiem gotowości będzie zarumieniona powierzchnia rogalików.
UWAGA:
Jeśli używacie konfitury to jakiejś sprawdzonej bo niektóre pod wpływem ciepła robią się rzadkie i wypływają z rogali.
Używając owoców należy uważać na soki.
Z cukru pudru i wody (lub soku z cytryny) robimy lukier. Każdy ma swoje ulubione proporcje - jedni lubią rzadszy, drudzy gęsty więc przepisu nie podaje :P
Rogaliki maczamy w lukrze i ozdabiamy.
Jeśli chcemy je zachować na drugi dzień możemy przykryć folią lub włożyć do woreczka.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: mango lassi
Komentarze
Przepis dobrze rozpisany i dokładny. Robię z bardzo podobnego przepisu, tylko bez proszku do pieczenia i z mniejszą ilością cukru waniliowego. I są pyszne.
Fajnie smakują też nadziane kremem czekoladowym.
Właśnie, bardzo mnie zastanawia co daje użycie w jednym cieście zarówno proszku do pieczenia jak i drożdży?
Zawsze wyjdzie jej bardzo dużo tych rogali a znikają bardzo szybko!
zamiast marmolady dałam do środka kawałki czekolady mlecznej i były bardzo bardzo pyszne
daję gwiazdki za:
-łatwość wykonania
-przejrzystość przepisu
-smak
Teraz kolej na kolejne Twoje pyszności, rogaliki cudownie wyglądają, zapewne ucieszą nie tylko mnie, a wszystkich w domu
@vesenka i alksaa Są to rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, dlatego daje się też proszek do pieczenia, ale także posiekaną margarynę
Zrobiłam wersję z marmoladą (kupiłam Tesco Value - jest bardzo dobra i nie wypływa) oraz wersję z nutellą