Duszonka śródziemnomorska
autor: lwia paszcza,
kategoria: , dodano:
2010-04-21
Składniki:
- pomidory [2 szt.] (duże)
- papryka żółta [1 szt.]
- ogórek gruntowy [1 szt.]
- schab karkowy [30 dag]
- cebula czerwona [1 szt.] (duża)
- ocet balsamiczny [1 łyżeczka]
- przyprawa do gyrosa [0.333 op.]
- papryka (przyprawa) [2 łyżeczki]
- czosnek granulowany [1 łyżeczka]
- wino czerwone wytrawne [100 ml]
- oliwa z oliwek [3 łyżki]
- bazylia [1 łyżeczka]
- tymianek [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w niedużą kostkę. Przyprawić - bazylią, tymiankiem, pieprzem, solą, skropić delikatnie oliwą i octem balsamicznym. Odstawić na godzinę.
Mięso pokroić w kostkę, posypać czosnkiem, przyprawą gyros i papryką, skropić oliwą, odrobiną octu balsamicznego. Zalać kilkoma łyżkami wina i również odstawić na godzinę.
Po godzinie mięso wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażyć aż będzie prawie całkiem miękkie. Dodać warzywa i resztę czerwonego wina. Dusić do momentu, w którym warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Podawać z ciepłymi grzankami czosnkowymi.
Polecany film:
Kasia Bem - mus czekoladowy
Komentarze