Jabłkowe muffinki
Składniki:
- mąka [1 szklanka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- cynamon [1 łyżeczka] (lub aromat jabłkowy do ciast)
- sól [1 łyżeczka]
- olej [3 łyżki] (roślinny)
- cukier brązowy [2 łyżki] (lub białego cukru)
- sok jabłkowy [2 łyżki]
- jabłka [1 szt.] (duże)
- jajka [1 szt.]
Przygotowanie:
Przepis dostałam od koleżanki i muszę stwierdzić, że jest super!
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę do pieczenia, przyprawy i sól. W innej misce wymieszać olej, cukier, sok i jajko. Mieszaninę z olejem dodać do mieszanki mąki, mieszając, aż się połączą, a następnie wymieszać z jabłkiem. Wlać ciasto do foremek i posypać orzechami
3. Piec, aż wykałaczka wbita w centrum wychodzi czysta, około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
Osobiście do przepisu dodałam migdały i również muffinki wyszły pyszne! Lubie połączenie czekolady z jabłkiem więc może następnym razem znów udoskonalę ten przepis :)
Zdjęcie przedstawia muffinki koleżanki, moje były bardziej napakowane orzechami :D ale wyszły podobnie :)
Polecany film:
Straszne muffinki FB
Komentarze
Mam nadzieje, że teraz wszystko już ok ;]