Pierniczki drożdżowe
Składniki:
- mąka [50 dag]
- miód [15 dag]
- drożdże [5 dag]
- margaryna [10 dag]
- przyprawa korzenna [1 łyżeczka]
- margaryna [1 łyżeczka] (do wysmarowania formy)
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić lekko podgrzaną wodą (3/4 szklanki) i wymieszać ze szklanką mąki. Naczynie postawić w ciepłym miejscu (30-35°C). Po 2 godz. dodać do zaczynu resztę składników i wyrobić bardzo gęste ciasto. Toczyć z niego kulki, wycinać foremkami różne kształty albo pociąć na kawałki nożem. Ciasteczka ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie i postawić na 20-30 min w ciepłym miejscu, aby nieco podrosły. Następnie piec przez 8-10 min w temperaturze 210-220°C.\r\n\r\nPodpowiedzi:\r\nNadmiar miodu lub cukru hamuje „rośnięcie” drożdży, ciasto powinno więc być niezbyt słodkie. Można po upieczeniu polać pierniczki lukrem (utartym razem cukrem pudrem, białkiem i sokiem z cytryny) albo gęstym syropem z dodatkiem wybranego aromatu. W tym drugim wypadku do garnka z syropem wkłada się pierniczki, garnek przykrywa i potrząsa nim tak długo, aż pierniczki będą ze wszystkich stron pokryte syropem. Wtedy przekłada się je do czystej formy. Jeżeli pierniczki nie obeschną przez 1-2 godz., należy je suszyć w letnim piekarniku przez 1 min.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: duszony szpinak z ciecierzycą
Komentarze