babka ESKA
autor: emi0589,
kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano:
2010-05-05
Składniki:
- mąka pszenna [200 g] (ok1,5szk)
- mąka ziemniaczana [0.5 szklanki]
- jajka [6 szt.]
- cukier [1 szklanka]
- masło [1 kostka] (stopiona)
- cukier waniliowy [1 op.]
- kakao [2 łyżki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
jaja ubić z cukrem, aż masa podwoi objętośc. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo stopione masło i cukier waniliowy. 2/3 wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 minut w temp.170stopni. ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Polecany film:
Szpinakowe ravioli
Komentarze
znam ją pod nazwa piaskowa