Shoarma
autor: Sensuel,
kategoria: z wieprzowiny , dodano:
2010-05-05
Składniki:
- papryka (przyprawa)
- schab [5 szt.] (kotletów, surowych)
- czosnek granulowany [1 łyżeczka]
- curry [2 łyżeczki]
- imbir [1 łyżeczka] (w proszku)
- sól [1 łyżeczka]
- pieprz (do smaku)
- gałka muszkatołowa [1 łyżeczka]
- olej (do smażenia, odrobinę)
Przygotowanie:
Mięsko kroimy na paseczki (ok.500g mięska) nie za długie i nie za grube.
Wrzucamy do miseczki.
Mięsko przyprawiamy wszystkimi przyprawami z listy, odstawiamy do lodzi na jakieś 1-2h.
Odrobinę oleju rozgrzać na patelni i smażyć mięsko do miękkości i aż nie będzie surowe.
Podawać np. z frytkami, chlebkiem pita...jak kto woli.
Można oczywiście do shoarmy zrobić jakieś sosiki lub kupić.
Na na zdjęciu dałam łyżkę majonezu i trochę sosu 1000 wysp.
Czas zaznaczyłam 10 min, bo nie liczę pobytu w lodzi.
Mięska starcza na 3 osoby w takiej formie co widać na zdjęciu.
Polecany film:
Robert Harna - ryż jaśminowy i basmati
Komentarze
nie mam tylko wszystkich przypraw, ale coś się wykombinuje
Do tego polecam ryz gotowany al dente i podduszany z odrobina kurkumy lyzka marchewki i groszku albo kukurydzy. No i oczywiscie dla lubiacych zolty ser i nieliczenie kalorii polecam posypanie goracego mieska tartym serem i przykrycie do rozpuszczenia.
Znika szybciutko z talerza....
Robiłam wg Twojego przepisu dla Gości - jedynie co robiłam pół na pół : schab i filet z kurczaka ( bo dzieciaki były - i łatwiej je przekonać do drobiu :P )
sosiki jakie wykorzystałam to: czosnkowy, musztardowy ( ale łagodny ) i barbeque
mięsko ma fantastyczny aromat, jest kruche i smaczne.
gwiazdki za:
- super pomysł na obiad, kolację, imprezę
- instrukcja obsługi prosta i przejrzysta jak z ikea :P
- no i te fotki!!!
Mogłabyś napisać jak je zrobiłaś?
Pozdrawiam.
Ja zrobię ziemniaczki talarki i sosik jakiś na bazie jogurtu bądź kefiru.
jak by zjesc bułę i karfole to mega zapychacz