Muffinki pełnoziarniste z morelami.
Składniki:
- mąka razowa [2 szklanki] (pszenna razowa typ 1850 lub 2000)
- fruktoza [3 łyżki]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- białko z jajka [2 szt.]
- maślanka [0.75 szklanki] (1,5%)
- morele [20 dag]
Przygotowanie:
Muffinki polecam na śniadanie węglowodanowe dla osób stosujących diętę Montignaca faza I i II. Aktualnie mój mężuś wziął się za siebie i czaruję dla niego różne wypieki ;)
Dla osób nie mm - mujących polecam jako pyszną słodka przekąskę do kawy.
Na początku nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Przygotowujemy 2 miski:
W jednej misce mieszamy składniki suche. Dodajemy do nich morele pokrojone w kosteczkę.
W 2 misce ubijamy białko z jajek. Do białka dodajemy maślankę.
Białko z maślanką mieszamy szybko ze składnikami suchymi. I przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane.
Osobiście polecam silikonową foremkę, bo nie przywierają i nie ma potrzeby stosowania papilotek.
Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek.
Polecany film:
Straszne muffinki FB
Komentarze
Dla osób na diecie jest to na pewno fantastyczna alternatywa.