Bułeczki maślane do herbaty
Składniki:
- mąka tortowa [250 g]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- masło [75 g] (miękkie)
- jajka [1 szt.]
- cukier [50 g] (drobny)
- sól [0.5 łyżeczki]
- wanilia (nasiona z połowy laski)
- śmietana [0.5 szklanki] (kwaśna 18%)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190C.
Wymieszaj w misce najpierw sypkie produkty, stopniowo dodawaj miękkie masło, jajko. Laskę wanilii przetnij, wyjmij ziarenka i dodaj je do masy. Na końcu dodaj śmietanę (odrobinę śmietany zostaw do posmarowania babeczek).
Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę – ciasto rozwałkuj na desce (wcześniej oprószonej mąką) na gruby placek; kieliszkiem lub metalowym pierścieniem wycinaj z ciasta kółka.
Posmaruj blaszkę masłem, a następnie wyłóż ją papierem i układaj babeczki w równych odstępach. Każdą z nich posmaruj śmietaną.
Piecz ok. 15 minut, aż się przyrumienią.
Babeczki smakują wyśmienicie z dżemem i/lub masłem. Są świetnym dodatkiem na śniadanie lub do herbaty.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: curry indyjskie
Komentarze
Jak to jest grubo rozwałkowane? Na pewno kieliszkiem? To malutkie będą...
Sprobuję zrobic też wariację smakową z migdałami i posmarować roztrzepanym białkiem
Fajny, prosty przepis. Szybko się robi, szybko piecze...
Jednak nie gra mi w tych babeczkach / bułeczkach jedna rzecz - czuję proszek. Taka ilość proszku zawsze wychodzi mi uszami i wyłapuję ją w ciastkach, tu jest tak samo. Przy mniejszej ilości, nie rośnie. Przy takiej jak w przepisie czuję ten smak... za dużo go jak dla mnie.
Mój mąż zjadł dwie sztuki i cierpiał cały dzień pochłaniając Renie na tony.
Jednak dałam tylko łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie wydawało mi się za dużo.
Polecam!
Wyszły absolutnie przepyszne, bardzo sycące, wspaniałe jeszcze na gorąco z plasterkiem sera do środka - rozpuścił się od jeszcze ciepłej bułeczki
aczkolwiek bułeczki robione na drozdzach są zdrowsze dla cery