sałatka z pędami bambusa orientalnie
Składniki:
- jajka [2 szt.] (ugotowane na twardo)
- pieczarki [1 ] (średnia)
- fasolka szparagowa (zielona, 1/3 paczki mrożonki, lub 3 duże garście)
- cebula czerwona (pół małej)
- korniszony (2 małe/1 duży)
- pędy bambusa (z puszki, 2 duże garście)
- kiełki (np fasoli mung z puszki, 2 garście)
- czosnek granulowany (2 szczypty)
- sól
- pieprz
- curry (łyżeczka)
- chrzan (płaska łyżeczka)
- oliwa z oliwek (łyżeczka)
- jogurt naturalny (gęsty, małokwaśny - 3 płaskie łyżki)
Przygotowanie:
Sos: łączymy jogurt, chrzan, przyprawy i oliwę w jednolitą masę.
Sałatka: jajka kroimy w większą kostkę, fasolkę gotujemy do miękkości, pieczarki pokrojone w kostkę dusimy bądź smażymy - jak kto lubi, ja zrobiłam na wodzie żeby było dietetyczniej ;). Ogóreczki i cebulkę drobno kroimy. Pędy bambusa kroimy na pół żeby nie były zbyt długie. (Bambusa i kiełki dokładnie odsączamy z wody). Wszystkie składniki łączymy, delikatnie żeby jajka się nie porozgniatały za bardzo. Polewamy sosem przed podaniem bądź łączymy dokładnie z sałatką.
Polecam :)
Polecany film:
Jak wygląda jadłospis w diecie Dukana?
Komentarze