Zupa migdałowa
autor: Smaczny,
kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2009-11-14
Składniki:
- migdały [15 szt.] (słodkie)
- migdały [5 szt.] (gorzkie)
- masło [1 łyżka]
- mleko [1 l]
- cukier [3 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- rodzynki [5 dag]
Przygotowanie:
Migdały umyć, sparzyć, po kilku minutach osuszyć i obrać. Zemleć w specjalnej maszynce lub utłuc na miałko w moździerzu. Rodzynki przebrać, umyć starannie, moczyć godzinę, potem odcedzić na sicie. Zagotować mleko, osłodzić, dodać szczyptę soli i masło, wsypać migdały i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia, wsypać rodzynki.
Podawać zupę na gorąco, z niewielką ilością ryżu ugotowanego na sypko.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana
Komentarze