Sałatka Indyjska
Składniki:
- ryż [100 dag]
- fasola czerwona konserwowa [1 op.]
- kukurydza konserwowa [1 op.]
- cebula [1 szt.] (mała)
- papryka czerwona [1 szt.] (świeża lub konserwowa)
- pomarańcze [1 szt.]
- kostka rosołowa [1 szt.]
- sok z cytryny [3 łyżki]
- oliwa [3 łyżki] (lub oleju)
- keczup [1 szklanka] (ostry)
- bazylia [1 łyżeczka] (płaska)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Opis przygotowania
Ryż wypłukać dokładnie ( tak aby woda była całkiem czysta ) dodać kostkę rosołową, ugotować w dużej ilości wody na sypko, odcedzić dokładnie wystudzić. Paprykę pokroić na kostkę. Cebulę obrać i pokroić na drobno.
Pomarańcz obrać, usunąć białą błonę, pokroić dowolnie. Sok cytrynowy wymieszać z keczupem doprawić solą, bazylią i pieprzem mieszając stopniowo dolewać oliwę ucierać chwilę.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem delikatnie wymieszać na końcu dodać bardzo drobno pokrojoną natkę z pietruszki.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka Waldorf
Komentarze