Piersi z kurczaka w sosie ziołowym z ryżem
Składniki:
- pierś kurczaka [400 g]
- olej
- bazylia [4 łyżki]
- cząber [1 łyżka]
- estragon [1 łyżeczka]
- tymianek [1 łyżeczka]
- papryka (przyprawa) [1 łyżka] (słodka)
- papryka (przyprawa) [1 łyżeczka] (ostra)
- mąka pszenna [1 łyżka] (do oprószenia mięsa)
- ryż [2 szklanki] (dziki z naturalnym)
- sól [1 łyżka] (do przyprawienia mięsa)
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i żył.
Kroimy na paski lub kostki (jak do gulaszu).
Pokrojone mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami podanymi na liście - zostawiamy ok. 1 łyżkę bazylii na koniec, pozostałe mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. (zdj. 1).
Dokładnie przyprawione i posolone mięso oprószamy mąką i wrzucamy na gorący olej. Ja daję olej z orzechów laskowych. (zdj. 2).
Gdy mięsko się zarumieni z każdej strony, dodajemy wodę (zdj. 3) i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos mąką i doprawiamy resztą bazylii. (zdj. 4).
Mięso i sos już są gotowe.
Podajemy z ryżem. Ja proponuję ryż dziki z naturalnym.
Można dodać usmażone oddzielnie pieczarki, oraz sałatkę. (zdj. 5).
Polecany film:
Najlepsze diety odchudzające - jak rozpoznać dobrą dietę?
Komentarze
Podoba mi sie ze uzywasz oleju z orzechów-trochę niedoceniane, a naprawde bardzo poprawiają smak potraw-nie jestem jednak przekonana do smażenia na nim.
Olej i z orzechów włoskich jak i laskowych powinien być stosowany na zimno. Nie gorzknieje on pod wpływem temperatury?
Ja mam olej z orzechów laskowych i pisze na nim, że jest do smażenia. Natomiast z orzechów włoskich: pisze wyraźnie, że tylko do stosowania na zimno.
Ten mój olej z orzechów laskowych nie gorzknieje pod wpływem smażenia i nadal jest bardzo aromatyczny