Ciastko czekoladowe na poprawę humoru
Składniki:
- czekolada gorzka [200 g] (powyzej 70% kakao)
- masło [200 g]
- jajka [6 szt.]
- mąka [100 g]
- cukier [100 g]
Przygotowanie:
Potrzebne przybory
Porcelanowe miseczki
Rondel
Miska metalowa
Szpatuła
Przygotowanie babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
Rozgrzać rondel z wodą odpowiedniej średnicy by móc nałożyć na niego miskę metalowa.
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej nakładając miskę na rondel z gotującą się wodą.
Zestaw z ognia i dodawaj po kolei cukier – jajka jedno po drugim i mąkę.
Wymieszaj wszystko dokładnie na jednolita masę. Miseczki wysmaruj masłem i wstaw je na jedną minutę do piekarnika, aby je delikatnie podgrzać. Masę przelej do miseczek i piecz przez 6 min.
Serwuj gorące z gałką lodów waniliowych i łyżką sosu malinowego
Dekoruj listkiem mięty i np. truskawką
Tips:
Im lepsza czekolada tym lepsze ciastko.
Pamiętaj żeby nie trzymać ciastka za długo w piekarniku – ciastko powinno być płynne.
Sos jak i masę do ciastek można trzymać zamknięte w lodowce przez tydzień.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami
Komentarze