Składniki:
- cebula [1 szt.] (drobno posiekana, duża cebula)
- czosnek [1 szt.] (posiekany zÄ…bek czosnku)
- mąka pszenna [3 łyżki]
- woda [2.5 szklanki]
- bulion [1 l] (bulion drobiowy)
- marchew [1 szt.] (duża marchewka pokrojona w cienkie plasterki)
- fasolka szparagowa [175 g] (fasolka z obciętymi końcówkami, bez grubych włókien i pokrojona na krótkie kawałki)
- fasola biała [400 g] (biała fasola z puszki)
- kukurydza konserwowa [400 g]
- kurczak [400 g] (najlepiej pierÅ› z kurczaka)
- sól
- pieprz
- ser żółty [100 dag]
- bulion drobiowy [1 l]
Przygotowanie:
1. Masło rozgrzać w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 3-4 minuty, często mieszając, aż zmiękną.
2. Dodać mąkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
3. Stopniowo dolewać wodę, cały czas mieszając. Zeskrobać mieszaninę z dna garnka. Doprowadzić do wrzenia, często mieszając i gotować przez kolejne 2 minuty. Wlać bulion i mieszać, aż zupa nabierze jednolitej konsystencji.
4. Dodać marchewkę, fasolkę szparagową, fasolę, kukurydzę i pokrojono w kostkę mięso z kurczaka. Doprowadzić do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na średnio mały :) i gotować pod przykryciem przez 35 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Spróbować :) w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem
6. Nalać na głębokie talerze i w posypać startym żółtym serem- zupa jest tak sycąca że wystarczy za cały obiad :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa owocowa
Komentarze