Owoce zapiekane z kruszonką i lodami
Składniki:
- mąka [1 kg]
- masło [400 g]
- cukier [350 g]
- gruszki [2 szt.]
- jabłka [2 szt.] (kwaśne)
- truskawki [1 kg]
- brzoskwinie [2 szt.]
- nektarynka [2 szt.]
- wanilia [1 ] (laska)
- imbir [1 łyżka]
- kurkuma [1 łyżka]
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200c
Kruszonka:
Połowę masła (200g) o pokojowej temperaturze utrzeć z mąką i cukrem (200 g) w misce. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku przez 30 min, aż się równomiernie zrumieni. Mieszać co 10 min.
Owoce:
Gruszki, nektarynki, brzoskwinie i jabłka pociąć na małe kawałki, truskawki na pół.
Rozgrzać głęboką patelnię teflonowa dodać masło (200 g) i cukier (150 g). Następnie jabłka i gruszki – posypać kurkumą i imbirem. Dodać resztę owoców i laskę wanilii. Smażyć aż owoce delikatnie zmiękną. Przełożyć owoce do żaroodpornego naczynia odpowiedniej wielkości (można do małych pojedynczych).
Na koniec posypać obficie kruszonką i zapiec przez 10 min.
Serwować z lodami i np. sosem malinowym..
Tips:
Kruszonkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym plastikowym naczyniu przez parę dni na półce, sos malinowy w lodówce.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z malinowym marmurkiem
Komentarze
Ale raz na takie święto kiedyś można sobie pozwolić
Przepis kiepski, fura pustych kalorii, owoce pozbawione witamin,bo przetworzone termicznie 2 razy- podsmażone i zapieczone- zdania nie zmieniam.
Jak na mój gust 1kg mąki na 4 osoby to jest trochę za dużo.Jednak powstrzymam się od oceny
Swego czasu nigdy żaden przepis "nie wisiał" w kategorii "Ostatnio dodane" do odwołania. Zwykle po zalogowaniu się na stronie mogłam zobaczyć co nowego, co ciekawego. A od jakiegoś czasu, po zalogowaniu się widzę dwa te same przepisy i gdzieś tam w tle te naprawdę nowe...
A szkoda.
Ja tam nie zwracam na nie uwagi, liczy się smak.
zresztą nie widzę problemu w przewinięciu strzałki w prawo, żeby sprawdzić nowo dodane przepisy
nikt nie musi jeść jeśli nie chce
ja natomiast polecam ten przepis
raz się żyje
a kalorie zawsze można spalić
- ilości produktów w przepisie są znacznie za duże, powiedziałabym, że na jakieś 10 osób - ja zrobiłam kruszonkę z 2/3 szklanki mąki, 1/2 cukru i ok.70 g masła i wyszła mi porcja na 2 bardzo duże albo 3 zwykłe porcje
- po drugie czas pieczenia kruszonki znacznie za długi, myślę że optymalnie byłoby ok.15 min. ,przy podanym czasie owoce i kruszona się nie zapiekają, w rezultacie mamy osobno owoce i spadającą z nich kruszonkę...
- kurkuma do owoców zupełnie mi nie pasuje - ja (do jabłek) dałam cynamon i troszkę kardamonu i wyszło pycha
- oznaczenie kaloryczności w przepisie na 2 to chyba jakiś żart
Generalnie sam pomysł na owoce ekstra, smakuje bardzo dobrze ,ale przepis bardzo nie dopracowany i trzeba mocno go modyfikować, a przecież nie o to w tym serwisie chodzi...