Składniki:
- pieczarki [6 szt.] (większych)
- marchew [2 szt.] (większe)
- pietruszka [1 szt.] (duża, korzeń)
- seler [1 główka]
- grzyby suszone [3 szt.] (niekoniecznie)
- śmietana [250 ml] (słodka)
- ziemniaki [5 szt.] (średnie)
- ziele angielskie [2 szt.]
- liście laurowe [1 szt.]
- cebula [1 szt.] (duża, lub 2 małe)
- masło (do smażenia)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki kroję w trochę większą niż pozostałe warzywa.
Pieczarki kroję w plasterki lub półplasterki.
Cebulkę kroję w drobną kostkę.
Do garnka wrzucam warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzybki suszone oraz łyżeczkę soli. Zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu.
Na patelni podsmżam cebulkę na łyżce masła. Dodaję trochę soli, aby puściła sok. Dorzucam pieczarki i całość podsmażam. Pieprzę, mieszam i dodaję do gotujących się warzyw.
Pod koniec gotowania, jak warzywa już będa miękkie dodaję śmietanki.
Mieszam, doprawiam sola i pieprzem, chwilę jeszcze gotuję i koniec roboty :)
* można dodać kostki grzybowej np.Knorr
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa jarzynowa
Komentarze
Najlepsza pieczarkowa - pieczarki muszą być podsmażone, no muszą i koniec.
Robię bardzo podobnie. I bardzo lubię zabieloną. Dawno nie gotowałam, muszę nadrobić.