Lekki, wystylizowany tort urodzinowy
Składniki:
- jajka [3 szt.]
- cukier [3 łyżki]
- mąka [3 łyżki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (płaska)
- sól [1 szczypta]
- śmietana kremówka [0.5 l]
- cukier [3 łyżki]
- galaretka [2 op.] (brzoskwiniowa)
- brzoskwinie [1 ] (w puszce)
- polewa czekoladowa
- sok malinowy
Przygotowanie:
Biszkopt:
Ubijamy pianę z białek na sztywno, następnie dodajemy na zmianę po jednym żółtku i jednej łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na tortownicę, pieczemy ok 15 min. w rozgrzanym piekarniku.
Krem:
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 100 ml. gorącej wody. Przestudzamy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z trzema łyżkami cukru, następnie wlewamy galaretkę ciągle miksując. Do gotowego kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i lekko mieszamy łyżką. Wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki na ok pół godziny. Następnie polewamy drugą galaretką (rozpuszczoną wg. przepisu na opakowaniu). I znowu wkładamy do lodówki na około godzinę.
Dla celów konkursowych do ciasta na zdjęciu nie dodałam brzoskwiń i nie polałam ciasta galaretką. Na biszkopt wyłożyłam krem brzoskwiniowy i "wystylizowałam" polewą czekoladową, sokiem malinowym i Toffifee;-)
Polecany film:
Pomysły na tort komunijny
Komentarze
Ale może komisja weźmie pod uwagę nasz wkład, prace, pomysł przy przyznawaniu nagród Qiuzowych... prze szczęśliwa bym była dostając zestaw Kerastase odbudowa, albo jedno z zaproszeń na zakupy;-)
Może wyślę ten komentarz do samej szefowej;-)