Klopsiki w sosie jarzynowym
Składniki:
- mięso mielone
- bułka pszenna (lub 3-4 kromki chleba)
- cebula [1 szt.]
- jajka [1 szt.]
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- majeranek [1 łyżeczka] (może być troche więcej, wg uznania)
- marchew [1 szt.]
- pietruszka [1 szt.] (korzeń)
- seler [1 główka]
- śmietana (słodka, do zabielenia)
- mąka (do obtaczania i zagęszczenia)
- liście laurowe [1 szt.]
- ziele angielskie [2 szt.]
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Pietruszkę bieramy i również trzemy.
To samo robimy z selerem.
Wszystkie warzywa + liść laurowy i ziele angielskie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 min.
W tym czasie.....
Bułkę namaczamy w szklance wody lub mleka. Odciskamy.
Cebulkę drobno kroimy.
Do miski wrzucamy mięso, namoczoną bułkę, cebulkę, jajko, sól (ja daję 1 łyżeczkę) i trochę pieprzu.
Mieszmy całość i robimy kulki. Mnie wychodzi ok 12 szt.
Kulki obtaczamy w mące.
Nasze klopsiki wrzucamy do warzyw i gotujemy kolejne 15 min.
Doprawiamy.Zabielamy (o ile chcemy) i zagęszczamy mąką o ile jest taka potrzeba.Wszystko zależy od tego ile wody damy i ile mąki zostanie na klopsikach.Czasami muszę zagęścić,a czasami już nie trzeba.
* Można dodać kostki warzywnej jak same warzywka zaczną już wrzeć,ale nie koniecznie.
* klopsiki najlepiej smakują z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym...moja babcia zawsze mi tak podawała,jak byłam mała :D
* Zaznaczam,że porcji wychodzi 4, bo liczę po 3 klopsiki dla każdego.
Polecany film:
Robert Harna - crepes suzette
Komentarze
Super opisane, pysznie wyglądające zdjęcie, jestem pewna, że będą mi smakowały