Maćkanka ver. 3.0
autor: VanDerKamp,
kategoria: przekąski na zimno , dodano:
2010-06-06
Składniki:
- jajka [2 szt.]
- majonez [2 łyżki]
- pomidory [2 szt.]
- ser mozzarella [1 szt.]
- sól [1 szczypta]
Przygotowanie:
Maćkać (maczkać) - rozgniatać [Słownik etymologiczny języka polskiego - Aleksander Brückner]
Wersja 1.0 potrawy to po prostu pomidory ze śmietaną. Nie mogłam się tym jednak zbytnio najeść więc dodałam do tego jajko na twardo. Tak powstała właśnie wersja 2.0 nazwana dalej przeze mnie maćkanką. No bo przecież trzeba to pomaćkać na talerzu. Wersja 2.1 zawierała zamiast śmietany majonez.
Aktualna polecana przeze mnie wersja maćkanki to 3.0, którą wzbogaciłam o ser mozzarellę.
Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę, pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, a następnie kroimy w kostkę. Mozzarellę również kroimy i mieszamy wszystko razem dodając sól do smaku i majonez / śmietanę.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczone bataty
Komentarze
Co kto lubi...