Sałatka grecka
Składniki:
- pomidory [2 szt.]
- ogórek zielony [0.5 szt.] (dużego)
- cebula [1 szt.] (najlepiej czerwona, ale zwykła też się nadaje)
- kapusta pekińska [0.5 szt.] (niewielkiej, opcjonalnie może być też porwana na strzępy sałata lub drobno posiekana młoda kapustka)
- czarne oliwki [0.5 op.] (pół słoiczka)
- ser feta [0.5 op.]
- papryka czerwona [1 szt.] (opcjonalnie-dla fanów papryki. Ja nie szaleję za nią więc rzadko dodaję)
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- cukier [1 łyżka] (ja daję fruktozę)
- ocet [0.25 łyżeczki]
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, pomidory i ogórka (i ew. paprykę) umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki (nie obierać!), cebulę drobno posiekać.
Wymieszać pokrojone składniki w misce, dodać oliwki (można w całości a można pokroić na połówki lub w plasterki- według uznania)
Z oliwy, cukru, octu soli i przypraw zrobić sos i zalać nim sałatkę- ilość tych składników podałam orientacyjnie, ja robię na oko ;) Ważne są dobre proporcje smaku słonego, kwaśnego i słodkiego. Można dodać również zioła prowansalskie. Opcją- zamiast octu- jest sok z cytryny lub ocet balsamiczny, jednak mi najbardziej smakuje wersja ze zwykłym octem.
Dokładnie wszystko wymieszać i dopiero wtedy dodać pokrojoną w kostkę fetę (jeżeli dodamy przed sosem, feta nieładnie się rozwali). Jeżeli zależy nam na walorach estetycznych, można posypać sałatkę fetą gdy już jest w salaterkach.
Podawać z gorącym pieczywem przypieczonym w tosterze lub piekarniku
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z makreli
Komentarze