Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym a'la Uncle Bens
Składniki:
- ocet winny (do marynaty)
- papryka (przyprawa) (do sosu)
- filet z kurczaka [3 szt.]
- olej [1 łyżka] (do marynaty)
- sos sojowy [1 łyżka] (do marynaty)
- sezam ziarenka [1 łyżka] (do marynaty)
- sól (do marynaty)
- pieprz (do marynaty)
- pomidory [6 szt.] (lub 500g do sosu)
- cebula [2 szt.] (średnie lub 200g do sosu)
- papryka zielona [1 szt.] (do sosu)
- kukurydza konserwowa [2 łyżki] (do sosu)
- czosnek [2 ząbki] (do sosu)
- ananas [3 ] (plastry, z puszki, do sosu)
- sok ananasowy [100 ml] (z puszki, do sosu)
- czosnek granulowany [1 łyżeczka] (do sosu)
- pieprz biały [1 łyżeczka] (do sosu)
- chili (przyprawa) [1 łyżeczka] (do sosu)
- curry [1 łyżeczka] (do sosu)
- ocet [2 łyżki] (do sosu)
- cukier [40 g] (do sosu)
- musztarda [1 łyżeczka] (np. gdańska, do sosu)
- sól [1 łyżeczka] (do sosu)
Przygotowanie:
Sos wychodzi a'la Uncle Bens i zapewniam,że jest pyszny. Można go podawać np. z ryżem i piersią z kurczaka lub wołowiną.
Przyrządzenie kurczaka:
Pierś myjemy i kroimy na kosteczki.
Wrzucamy do miski i dodajemy nasze składniki do marynaty: sos sojowy, ocet, olej, sezam, sól i pieprz. Soli daję szczyptę tylko, bo sos sojowy jest słony.
Oczywiście można pierś przygotować tylko z solą, pieprzem i olejem :).
Odstawiamy mięsko do lodówki na ok.1h
Po wyjęciu podsmażamy do miękkości.
Przyrządzenie sosu:
Pomidory nacinamy "X" na czubku i na dole.Wsadzamy do miseczki.
Zalewamy wrzątkiem i trzymamy jakieś 3 min, po czym zalewamy je zimną wodą i ściągamy skórkę bez problemu :P.
Pomidory kroimy w kostkę.
Cebulkę kroimi w drobną kostkę.
Do garnka wsadzamy pomidory + cebulkę zalewamy wodą i gotujemy ok 45 min na średnim ogniu. Trzeba pilnować, bo woda paruje i trzeba trochę dolewać.
Po tym czasie dodajemy nasze wszystkie przyprawy.
Kukurydzę, paprykę i ananasa kroimi w kostkę i dodajemy do garnka.
Całość mieszamy i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok.30 min.
Na sam koniec rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do sosu.
To już trzeba zrobić na wyczucie, bo wszystko zależy ile sosu nam wyszło. Ja w 100 ml zimnej wody rozpuściłam 1 łyżeczkę sporą mąki i po trochu dolewałam. Jak widziałam, że się zagęszcza to już więcej nie dodałam.
Do sosu wrzucam mięsko, mieszam i podaję np. z ryżem :)
Polecany film:
Kasia Bem - miska jaglana
Komentarze