Naleśniki razowe z farszem meksykańskim
autor: Agrafka_20,
kategoria: naleśniki , dodano:
2010-06-07
Składniki:
- mąka razowa
- jajka [2 szt.]
- mleko [0.75 szklanki]
- sól
- olej słonecznikowy
- boczniaki [1 op.]
- papryka czerwona [1 szt.]
- cebula [2 szt.]
- pomidory (pomidory z puszki)
- cukinia (ok. 1/3 w zależności od wielkości)
Przygotowanie:
Jajka mieszamy mikserem z mlekiem na małych obrotach i dodajemy stopniowo mąkę aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodajemy 2 szczypty soli i 2 łyżki oleju.
Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanym oleju (uwaga, olej nie może być zbyt mocno rozgrzany, gdyż placki powstają grubsze od tradycyjnych naleśników więc muszą się nieco dłużej smażyć)
Paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, podobnie boczniaki (można je ewentualnie zastąpić pieczarkami). Wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy ok 5min. pod przykryciem. Następnie dorzucamy pomidory z puszki (ja mam domowej roboty ze słoika) smażymy całość bez przykrycia aby zredukować wodę wytworzoną z warzyw.
Polecany film:
Crepes Suzette FB
Komentarze