Składniki:
- kurczak [1 kg] (skrzydełka, udka, podudzia)
- miód [4 łyżki]
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- papryka (przyprawa) [4 łyżeczki] (ostra)
- pieprz cayenne [1 łyżeczka] (płaska)
- kminek [0.25 łyżeczki]
- imbir [0.25 łyżeczki]
- cynamon [0.25 łyżeczki]
- czosnek [3 ząbki]
- sól [1 łyżeczka] (płaska)
Przygotowanie:
1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z miodem, dodać czosnek i przyprawy; wymieszać.
2. Kawałki kurczaka włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na minimum godzinę.
3. Odrobinę oliwy rozgrzać w naczyniu żaroodpornym, odsmażyć z każdej strony kawałki kurczaka. Na koniec polać resztą marynaty i przykryć.
4. Włożyć kurczaka do nagrzanego do 220-230 stopni i piec przez 40 minut.
5. Podawać z ryżem i sałatą.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka Waldorf
Komentarze