Zielone podsmażane szparagi
autor: vesenka,
kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano:
2010-06-10
Składniki:
- szparagi [500 g] (1 pęczek zielonych szparagów)
- oliwa z oliwek [3 łyżki]
- sól morska (do smaku)
- pieprz (świeżo mnielony, czarny lub kolorowy, do smaku)
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Odcinamy i wyrzucamy twarde końce.
Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy partiami szparagi i obsmażamy je (od czasu do czasu przewracając na drugą stronę szczypcami). Solimy i pieprzymy. Jak zmiękną i troszkę się zrumienią (trwa to ok. 5 minut) wykładamy je na talerz i podajemy.
SÄ… pyszne :)
Polecany film:
Przystawki na komuniÄ™
Komentarze
Co ciekawsze nikt z moich znajomych też nie znał wcześniej tej wersji.
Myślę,że paru osobom cierpiącym na brak czasu, a lubiącym przegryźć coś pysznego, przepis może się przydać
Taka porcja jak w przepisie (ze standardowego pęczka), podana bez dodatków, spokojnie wystarcza na kolację dla dwóch średnio głodnych osób.
Polecam wypróbowanie tej wersji, bo podsmażone szparagi są zupełnie inne niż gotowane
ale 5 minut wystarczy??