Składniki:
- makaron [200 g] (ja daję pełnoziarnisty)
- kiełbasa [2 szt.] (np. śląska)
- pieczarki [5 szt.] (średnie)
- cebula [2 szt.] (średnie lub 1 duża)
- czosnek [3 ząbki]
- masło [2 łyżki]
- majeranek [1 łyżeczka]
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulkę kroimy na ćwierć plasterki
Kiełbaski przekrajamy na pół w zdłuż i kroimy na pół plasterki.
Czosnek siekamy bardzo drobno.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do miękkości.
Na patelni roztapiamy masło.
Dodajemy cebulkę i solimy trochę, aby sok puściła.
Dodajemy pieczarki i kiełbaskę.
Całość mieszamy.
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię. Wszystko razem mieszamy. Na sam koniec dodajemy czosnek i znowu mieszamy, doprawiamy i zajadamy.
Można dodać ser tartego trochę.
Polecany film:
Żywotność makaronu - wywiad z Piotrem Ceranowiczem
Komentarze
tak bez sosu żadnego ?
ta potrawa jest o tyle fajna, że można ją modyfikować w zależności od tego, co się ma w lodówce. pyszna jest wersja z młodą cukinią (jak ktoś lubi).
no i nie zawsze wszystko musi plywac w sosie!!!
ode mnie piateczka
Moja wersja była z kolorowym makaronem zamiast kiełbasy były paróweczki ponacinane ze względu na synka :P
Danie pyszne ...cała rodzinka sie zajadała ...ale przyznaje że do sklejenia dodałam sera startego...no i wszyscy zgodnie stwierdzili że fajnie smakuje z sosem pomidorowym u mnie Promogusto od biedy można z ketchupem 5!
Pysiu....baaaardzo się cieszę,że Wam smakowało
Z cała pewnoscia daje 5 gwiazdek bo smak mi zupełnie znany