pierogi ze szpinakiem i ricottą
autor: brzydula_81,
kategoria: pierogi , dodano:
2010-06-11
Składniki:
- szpinak [750 g] (mrozony)
- ser ricotta [250 g]
- czosnek [1 ząbek]
- sól
- pieprz czarny [1 szczypta]
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- mąka pszenna [1 szklanka]
- jajka [1 szt.]
- woda [0.5 szklanki]
Przygotowanie:
farsz:
SZpinak (moze byc mrozony- wtedy nalezy go rozmrozic i odcisnąc z wody) podsmazamy na oliwie razem z pokrojonym ząbkiem czosnku. Przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z serkiem ricotta. Przyprawiamy do smaku.
Zagniatamy ciasto na pierogi. Gdy jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką jesli zbyt twarde to dodajemy wody (zapomnialam dodac ze uzylam cieplej wody).cienko wałkujemy i wykrawamy szklanką kola. Nakladamy farsz, dokladnie zlepiamy. Wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej w garnku, bo mają byc zanurzone. Wyciagamy po okolo 1 minucie i osuszamy na reczniku papierowym. Mozna oczywiscie trzymac je dluzej by nabraly zlocistej barwy, mozna tez wlozyc je do piekarnika i tam podpiec na zloty kolor.
Polecany film:
Farsze do pierogów
Komentarze