Śledź w oleju
autor: Smaczny,
kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2009-11-16
Składniki:
- filety śledziowe [40 dag] (w oleju lub 50 dag solonych)
- olej [2 szklanki]
- ocet (z marynaty ze śliwek lub gruszek)
- cebula [2 szt.]
Przygotowanie:
Śledzie pokroić w małe dzwonka, ułożyć w jednym dużym lub dwóch małych słoikach. Wlać olej (tak, by przykrył śledzie). Następnie dolać tyle octu z marynaty (opadnie na dno słoika i zakryje rybę), by podnoszący się do góry olej wystawał nad ocet na 2-3 cm. Włożyć posiekaną cebulę, słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 4-5 dni. Podawać śledzie z chrupiącą bagietką, chlebem razowym oraz masłem.
Podpowiedzi:
Nie można pomylić kolejności czynności i wlać octu przed cebulę, gdyż cebula zrobi się czarna!
Jeśli ktoś woli sam odfiletować śledzie, może kupić 50 dag śledzi solonych, wymoczyć je w zimnej wodzie (12 godz.), obrać ze skóry, odfiletować i pokroić w dzwonka.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierś z kurczaka po marokańsku
Komentarze