Składniki:
- jajka [4 szt.] (do biszkoptu jasnego)
- cukier [0.75 szklanki] (do biszkoptu jasnego)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (do biszkoptu jasnego)
- mąka [2 łyżki] (do biszkoptu jasnego)
- mąka ziemniaczana [2 łyżki] (do biszkoptu jasnego)
- jajka [4 szt.] (do biszkoptu ciemnego)
- cukier [0.75 szklanki] (do biszkoptu ciemnego)
- mąka [1 łyżka] (do biszkoptu ciemnego)
- mąka ziemniaczana [2 łyżki] (do biszkoptu ciemnego)
- kakao [1 łyżka] (do biszkoptu ciemnego)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (do biszkoptu ciemnego)
- margaryna [0.5 kostki] (do masy do zdobienia)
- mąka [250 g] (do masy do zdobienia)
- cukier puder [0.5 kg] (do masy do zdobienia)
- żelatyna [10 łyżeczek] (do masy do tortu)
- cukier waniliowy [2 op.] (do masy do tortu)
- brzoskwinie [1 op.] (1 puszka do masy do tortu)
- śmietana kremówka [0.5 l] (do masy do tortu)
- woda [1 szklanka] (do masy do zdobienia)
- barwniki spożywcze (do masy do zdobienia)
- truskawki [500 g] (mrożone, do masy do tortu)
- fix do śmietany [2 op.] (do masy do tortu)
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotować biszkopty:
Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier (3/4 szklanki) i żółtka i ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
Przesiać obie mąki z proszkiem i wymieszać z masą jajeczną.
Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia wlać ciasto , piec ok. 20 minut w temp. 175 stopni .
Biszkopt kakaowy robimy tak samo jak jasny, kakao mieszamy z mąką.
Z dwóch biszkoptów odkroić 1/3 , odłożyć na bok.
Pozostałą część jasnego biszkopta przekroić na dwie części wzdłuż,aby utworzył 2 warstwy.
Ciemny biszkopt pozostawić w całości.
Z odłożonych części pokroić paski szerokości ok 3 cm. ( z tego będzie ekran).
Przygotować masę do tortu:
Osączyć brzoskwinie, zmiksować z jedną paczką cukru waniliowego.
Rozmrożone truskawki osączyć i zmiksować z jedną paczką cukru waniliowego.
Obydwa musy trzymać w osobnych naczyniach.
Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, podzielić na pół, dodać do obu mas owocowych.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w gorącej, dodać po połowie do obu mas.Dokładnie wymieszać.
Przekładanie:
Na jasny biszkopt wykładamy 2/3 masy truskawkowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem, na to 2/3 masy brzoskwiniowej, przykrywamy drugą częścią jasnego biszkopta.
Z jednej strony układamy na przemian paski ciasta, jeden na drugim przekładając je masami.
W ten sposób tworzymy ekran. Paski nie mogą być za wąskie aby się ekran nie przewrócił.
Przygotowanie masy do zdobienia tortu:
Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę i chwilę prażymy, masa powinna się zbić w kulę jak ciasto ptysiowe.
Do masy użyłam mąki typ 500, inny typ mąki może wpłynąć na gęstość masy.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie.Można je dodać w chwili wyrabiania z cukrem - można masę podzielić na tyle kolorów ile chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zacząć lepienie ozdób.
Najpierw rozwałkowałam czarną masę i obłożyłam nią cały tort,
następnie wycięłam fioletową stronę i białe litery. Z szarej masy powstała klawiatura. Na końcu ulepiłam różę i zanurzyłam jej końce w cukrze i dodałam jej listek. Gotowe.
Masa pozostawiona na dłużej bez przykrycia zastyga na wierzchu co daje się zniwelować przez ponowne zagniatanie. Można tez włożyć masę do woreczka. Niestety nie wychodzi biała więc najlepiej nadaje się do mieszania z barwnikami.
Białe litery zostały zrobione z gotowego białego lukru:)
Polecany film:
Elżbieta Żołek - Tort bezowy
Komentarze
oczywiście max. nota