Składniki:
- pieczarki [20 dag]
- ser żółty [30 dag]
- jajka [2 szt.]
- przyprawa warzywna [1 szczypta]
- chleb tostowy
- olej
Przygotowanie:
Tostów nauczyłam się robić od mojej cioci:) uwielbiałam je szamać, są pyszne zarówno z keczupem jak i majonezem, jak i bez niczego.
Pieczarki i ser ścieramy na tarce (ja zwykle do tego celu używam małych oczek).
Następnie wbijamy jajka ( tutaj zależnie od wielkości czy jajka są duże -1 czy małe - 2). Wszystko mieszamy. Dodajemy przyprawę (vegeta, ewentualnie sól, pieprz lub papryka). I znów mieszamy.
Dzięki jajku wszystko powinno być "zbite". Następnie uzyskaną masę nakładamy na chlebek tostowy (lub zwykły - dobrze, żeby nie był świeży).
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (tutaj wedle uznania) i nakładamy tosty konsystencją do patelni. Inaczej mówiąc najpierw obzmażamy tą stronę gdzie znajduje się nasza papka z pieczarek, sera i jajek.
Gdy widzimy, że ta strona jest ladnie zarumieniona (nie przypalona !), ser się rozpuścił i wszystko ładnie przylega do tosta, nie przykleja się do patelni - przewracamy na drugą stronę i obsmażamy drugą stronę tostów.
Po leciutkim zarumienieniu ściągamy i możemy jeść.
Podczas smażenia niezbędne będzie dodawanie oleju.
Tosty szczerze polecam ! Mój TŻ wsuwa ich mnóstwo!
Zdjęcia niestety na tę chwilę nie posiadam.
Mam nadzieję, że przepis się jeszcze nie pojawił.
Polecany film:
Elżbieta Żołek - Gofry z jabłkami i cynamonem
Komentarze