Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym
Składniki:
- mÄ…ka pszenna [500 g]
- mleko [1 szklanka]
- cukier [2 łyżki]
- drożdże [30 g]
- masło [3 łyżeczki] ((roztopione))
- sól [1 szczypta]
- żółtko z jajka [2 szt.]
Przygotowanie:
To mój debiut jeśli chodzi o pampuchy, zawsze wydawało mi się, że są bardzo skomplikowane w wykonaniu. Nie wiem czy takie miały być ale wyszły ooogromne.
Niektóre podczas gotowania popękały jak bułeczki drożdżowe co nie zmienia jednak faktu, że były bardzo smaczne.
Z ciepłego mleka, cukru, drożdży przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, szczyptę soli i wbić jaja. Wyrabiać, aż ciasto będzie odrywać się od reki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość formować kule o średnicy ok.5 cm – ja do środka włożyłam po jednej truskawie ;)
Gotować na parze pod przykryciem ok.10 minut. Podawać gorące z sosem truskawkowo – jogurtowym (zmiksowane truskawki, jogurt i cukier wanilinowy).
Świetnie smakują również z sosami śmietaną lub rozpuszczonym masłem z cynamonem i cukrem.
Z podanej ilości wychodzi ok 15 sztuk pampuchów.
Smacznego :)
Polecany film:
Robert Harna - ryż jaśminowy i basmati
Komentarze
U mnie to po prostu "kluski na parze"....Ale ma smaka narobiłaś tymi zdjęciami, straszną ochotę mam właśnie na takie z sosem truskawkowo-jogurtowym.
Fajny przepis i zdjęcia
dodaje do moich ulubionych
Przepis leci do ulubionych, czekać na lepsze czasy
i dla tych wiekszych lakomczuchów
moja babcie zawsze robiła papmuszki
Pampuchy wyglÄ…dajÄ… niezwykle apetycznie, a ten sos truskawkowy...Poezja
Obiecuję, że w wekend przygotuję to cudo na obiad, już nie mogę się doczekać
Oczywiście dodaję do ulubionych.
Maszynka do chleba to świetne ułatwienie bo ciasto trochę się klei ale dla tego smaku warto się poświęcić
Nigdy nie robiłam sama, więc dodaję do ulubionych. Kiedyś się odważę i zrobię własne.
Sklepowe to jednak nie to.