Placki z cukinii przekładane fetą
Składniki:
- cukinia [2 szt.]
- papryka czerwona [1 szt.]
- jajka [2 szt.]
- mąka [4 łyżki]
- koperek
- śmietana [3 łyżki] (18%)
- ser feta [1 op.]
- sól
- pieprz
- czosnek
- bazylia
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Cukinię myję, obieram, kroję na pół, wydrążam pestki, ścieram na tarce jarzynowej.
Paprykę kroję w bardzo drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce).
Do tak przygotowanych warzyw dodaję: mąkę, jajka, koperek, sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży, bazylię, zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszam. Cukinia zacznie puszczać wodę więc w razie potrzeby dosypuję mąkę, gdyby masa była za rzadka.
Robię krem z fety, czyli fetę, śmietanę, kilka kropel soku z cytryny rozcieram widelcem na jednolitą, gładką masę.
Na rozgrzanym tłuszczu smażę placuszki na złoty kolor po obu stronach. Ja uwielbiam bardzo mocno wysmażone, lekko chrupiące.
Usmażony placuszek smaruję kremem z fety i przekładam drugim.
Np. dla smakoszy łososia można dodać go na wierzch placuszka i skropić cytryną:)
Smacznego:)
Polecany film:
Racuchy z jabłkami FB
Komentarze
Wypróbowałam przepis, aczkolwiek troszkę go zmodyfikowałam. Jak dla mnie super ale niekoniecznie z fetą.