Składniki:
- makaron [200 g]
- boczek wędzony [150 g]
- pomidory [5 szt.]
- czosnek [1 ząbek]
- chili (przyprawa) (do smaku)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- olej [1 łyżka] (do podsmażenia)
Przygotowanie:
makaron ugotować al dente.
pomidory obrać ze skórki, wyjąć gniazda, pokroić w kostkę i poddusić na oleju, aż zmiękną. odłożyć do ostygnięcia. boczek pokroić w cienkie plasterki i na oleju przysmażyć do zrumienienienia. dodać posiekany czosnek i wymieszać. smażyć przez kilka minut. następnie dodać pomidory. wszystko razem dusić na małym ogniu ok. 5 min.
odsączony makaron wyłożyc na talerz i polać sosem. można posypać startym parmezanem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem
Komentarze