Miodownik
Składniki:
- mÄ…ka pszenna [3 szklanki] (ciasto kruche)
- cukier [0.75 szklanki] (ciasto kruche)
- margaryna [150 g] (ciasto kruche)
- jajka [2 szt.] (ciasto kruche)
- śmietana [2 łyżki] (18%, ciasto kruche)
- miód [2 łyżki] (ciasto kruche)
- soda oczyszczona [1 łyżeczka] (ciasto kruche)
- cukier [0.5 szklanki] (masa orzechowa)
- orzechy włoskie [300 g] (masa orzechowa)
- margaryna [125 g] (masa orzechowa)
- miód [3 łyżki] (masa orzechowa)
- mleko [2 szklanki] (krem)
- margaryna [200 g] (krem)
- cukier waniliowy [1 op.] (16 g, krem)
- cukier [5 łyżek] (krem)
- kasza manna [3 łyżki] (czubate, krem)
Przygotowanie:
Po kolei przyrządzamy: ciasto kruche, masę orzechową, krem i na końcu składamy całe ciasto, a więc....
Zaczynamy od ciasta kruchego:
1. Wszystkie składniki podane w przepisie na ciasto kruche łączymy i wyrabiamy ciasto. Ja najpierw wsypuję wszystkie suche składniki (mąka, cukier, soda oczyszczona), potem dorzucam posiekaną margarynę, rozcieram z nią ciasto palcami by się zaczęło zlepiać, następnie dodaję rozbełtane jajka, śmietanę, miód. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i mocno klei się do rąk, dodaję parę łyżek mąki. Ugniatam, wyrabiam ciasto.
2. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części.
Na papierze pergaminowym odpowiedniej wielkości (wysmarowanym margaryną) wałkujemy pierwszą część ciasta na placek. Placek nakłuwamy widelcem w paru miejscach, przekładamy go do blaszki (wysmarowanej margaryną) i pieczemy w temp. 180 st. na złoty kolor (zdj. 2). Drugi placek należy upiec w ten sam sposób. Gdy drugi placek będzie piekł się w piekarniku, zaczynamy robić masę orzechową, która będzie nam potrzebna do wylania na ostatni placek.
3. Orzechy włoskie (oczywiście bez łupinek) siekamy na małe kawałki lub trzymając je w torebeczce, lekko uderzamy tłuczkiem, by uzyskać z nich mniejsze części.
4. Wszystkie składniki podane w przepisie na masę orzechową (czyli margarynę, miód, cukier, orzechy) wrzucamy do rondelka, mieszamy aż do zagotowania, zdejmujemy z gazu.
Oczywiście przygotowując masę zaglądamy do naszego placka, który się piecze;) Uważamy by się nie przypalił, gdy będzie miał złoty kolor, wyjmujemy go z piekarnika i blaszki.
5. Następnie bierzemy się za przygotowanie trzeciego placka. Rozwałkowany wkładamy do blaszki, wylewamy na niego zrobioną masę orzechową. Z masy orzechowej powstanie taki karmel, który potem ładnie zastyga, oblepiając orzechy. Tak przygotowany trzeci placek wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st przez ok. 30-40 min. (zdj. 3).
6. Bierzemy się za sporządzenie kremu. W tym celu, gotujemy kaszę w podanej ilości mleka, dodając cukier waniliowy. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie 200 gr margaryny zaczynamy rozcierać z cukrem (5 łyżek), dodając ostudzoną kaszę mannę.
7. Tak przygotowanym kremem przekładamy płaty ciasta (placek 1 - krem, placek 2 - krem, placek 3 z masą orzechową układamy na wierzchu, nie smarujemy go kremem).
I zrobione :D Latem ciacho wstawiam do lodówki na parę godzin, czasem na całą noc, by placki nieco zmiękły od kremu. A gdy ciacho robię w czasie innej pory roku, gdy żar nie leje się z nieba;P, zostawiam je na noc na blacie kuchennym, wtedy znacznie lepiej krem przesiąka do placków.
:) Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia
Komentarze
dodaje do ulubionych
bardzo dobry przepis
Apetyczne zdjęcia.
Robi siÄ™ szybko i szybko znika z blachy ^^